Skip to content

Περί Netsperado

Το εγχείρημα το δοκιμάσαμε πριν από καμιά δεκαριά χρόνια (ΟΚ, πριν από οκτώ αλλά έχουμε κι ένα flair for the dramatic) και μας πίτυχε. Η πιάτσα ανταποκρίθηκε πολύ θετικά –και λέγοντας «θετικά» εννοούμε και αυτούς που μας έλεγαν «μπράβο ρε γάτες» και αυτούς που μας έλεγαν «έτσι και σας πετύχουμε σε καμιά γωνία θα σας σκίσουμε το τομάρι λουρίδες» και αυτούς που μας έδιναν πληροφορίες. Πάει να πει, υπήρχε η ανάγκη για κάποιους σαν κι εμάς και γι αυτό που κάναμε –και γι αυτό το κάναμε. Μέχρι που βαρεθήκαμε να το κάνουμε –και γι αυτό το σταματήσαμε. Όμως η φαγούρα παρέμενε –για την ακρίβεια αυξανόταν– και όχι μόνο για μας αλλά για όλη την πιάτσα –απόδειξη ότι το μπραντ μας (άλα τις!) παρέμεινε ενεργό στα στόματα πολλών. Και έτσι κάποια στιγμή (συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή) αποφασίσαμε να αναδυθούμε ξανά, ως άλλο Λεβιάθαν.

Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: να σιχτιρίζουμε ό,τι χρήζει σιχτιριού και να γράφουμε καμιά καλή κουβέντα για πράγματα που χρήζουν καμιάς καλής κουβέντας. Βεβαίως στα χρόνια που μεσολάβησαν, πολλά άλλαξαν, πολλά χάθηκαν και αρκετά βρέθηκαν. Από δω που καθόμαστε εμείς, οι αλλαγές δεν είναι συγκλονιστικές –π.χ. δεν ψηνόμαστε ότι το Facebook είναι επαναστατικό, δεν νομίζουμε ότι τα μπλογκ κάλυψαν την ανάγκη του ελληνικού Ίντερνετ για περιεχόμενο και δεν νομίζουμε ότι ένα tweet των 140 χαρακτήρων αποτελεί τομή στην πολιτική επικοινωνία– όμως υπάρχουν και, ενίοτε, όχι προς το χειρότερο.

Αυτό που δεν έχει αλλάξει, είναι η νοοτροπία πίσω από την ελληνική αγορά του Ίντερνετ. Και αυτό είναι (και ήταν πάντα) ο πυρήνας του προβλήματός μας. Βλέπετε, κόντρα στην (εσχάτως πολύ δημοφιλή) συζήτηση που θέλει την Ελλάδα να έχει γίνει στόχος των «μεγάλων συμφερόντων» και θύμα «των πολιτικών», εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι τα μυαλά που κουμαντάρουν οι κάτοικοί της. Προφανώς μια χώρα στο μέγεθος της Ελλάδας και με τις ιστορικές ιδιοτροπίες της Ελλάδας δεν μπορεί να σταθεί στο παγκόσμιο στερέωμα με τον τσαμπουκά, π.χ. της Βρετανίας, της Γερμανίας ή των Η.Π.Α., όμως είμαστε βέβαιοι ότι μια διαφορετική νοοτροπία θα είχε συμβάλλει σε μια διαφορετική εξέλιξη των πραγμάτων.

Η παραπάνω άποψή μας, φαίνεται ξεκάθαρα στην περίπτωση της ιντερνετικής πιάτσας: στο Ίντερνετ δεν υπάρχει ανάγκη για βαριά βιομηχανία, δεν υπάρχει παλιός και νέος, δεν υπάρχουν ιστορικές εξαρτήσεις· το βασικό ανταλλάξιμο είδος είναι η ευφυΐα, η φαντασία, το πάθος και η δουλειά. Όλοι έχουν πρόσβαση στα ίδια σίδερα, στα ίδια προγράμματα και στο ίδιο κοινό (ΟΚ, περίπου στο ίδιο κοινό) και όλοι ξεκινάνε από το μηδέν. Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε (και δεν υπάρχει) κανένας λόγος, η ελληνική ιντερνετική αγορά να μην είναι εξίσου ώριμη με οποιαδήποτε άλλη. Όμως έλα που υπάρχει ένας λόγος για να μην είναι εξίσου ώριμη και αυτός είναι η νοοτροπία των Ελλήνων. Απλά και χωρίς πολλά-πολλά.

Μ’ άλλα λόγια (γιατί αυτά είναι και κομμάτι βαρετά): όσο η νοοτροπία στη χώρα αυτή δεν αλλάζει, δεν αλλάζει ούτε η αγορά του Ίντερνετ (ούτε και καμία άλλη). Και όσο δεν αλλάζει η αγορά του Ίντερνετ, θα υπάρχει ανάγκη (ή έστω, ζήτηση) για ένα Netsperado. Ή, όπως λένε και στην ποιητική γλώσσα των Εξαρχείων, όσο υπάρχουν μπάτσοι, θα ‘μαστε Απάτσι (τους οποίους τους συμπαθούμε κιόλας για γεωγραφικούς λόγους). Όπως σας είχαμε υποσχεθεί εκείνη τη σκοτεινή για το ελληνικό Ίντερνετ μέρα που εξαφανιστήκαμε, θα επανακάμψουμε όποτε θεωρήσουμε ότι πρέπει να επανακάμψουμε. Και τηρήσαμε την υπόσχεσή μας –τουλάχιστον μέχρι την επόμενη φορά που θα εξαφανιστούμε. Σαν τον Κάιζερ Σόζε.

Advertisements
2 Comments leave one →
  1. 18/05/2011 19:54

    Βρε καλώς τα τα παιδιάαααα…… :)

  2. redstrid permalink
    28/02/2012 11:47

    Καλημέρα, στο πλαίσιο της εκπόνησης της διπλωματικής μου εργασίας σχετικά με την απασχόληση στα νέα μέσα, θα ήθελα να επικοινωνήσω μαζί σας. Υπάρχει κάποιο email επικοινωνίας για να σας αποστείλω κάποιες ερωτήσεις; Αν ενδιαφέρεστε, παρακαλώ απαντήστε μου στο redstrid79@gmail.com.Ευχαριστώ πολύ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: